Despre mame

Pentru mine nu a venit inca momentul sa cunosc bucuria de a avea un copil. Sper ca va veni la timpul potrivit. Din pacate, cunosc supararea si dezamagirea provocate de incercarile fara succes de a concepe, cu care s-au confruntat o parte din membrii familiei mele.
Am impresia ca in ultimii ani, am cunoscut mai multe cupluri cu probleme de infertilitate, decat cele care au reusit. Sunt Alina Rad, locuiesc in Baia Mare si o sa va scriu despre drumul lung pe care il parcurg unii oamenii pana sa ajunga parinti, despre infertilitate, adoptie si cum o vad cei din jur.

Acum voi spune parerea unei prietene foarte bune care este mama:

O mama perfecta

Inspirata de articolul dinainte…..
‘Gura lumii nu o astupa nici pamintul’ spune un vechi proverb romanesc, plin de intelepciune. Toata lumea-vecinii, colegii, prietenii, rudele comenteaza pe toata lumea, facindu-ne sa ne credem imperfecte, nepotrivite, altfel, etc. Daca nu-l educ bine…daca o sa rida copiii de ea cum este imbracata…daca nu-i platesc destui meditatori…daca divortez oare nu o sa rida copiii de el?

Aceste ginduri ne trec tuturor mamelor prin cap, de cite ori incercam sa facem ceva pentru copiii nostri sau pentru noi. Stiti ceva? Nu e treaba nimanui ce facem noi cu vietile noastre.Sint absolut convinsa ca nici o femeie nu divorteaza de bine(in afara de pitzipoancele ce divorteaza pentru ca si-au gasit pe unul cu mai multi bani).

Nici o femeie nu-si trimite copilul la scoala decit imbracat cum crede ea ca este mai bine. Daca ne-ar pasa mai putin de ce spun ceilalti si am incerca sa ascultam cu mai mare atentie vocea noastra interioara, sint sigura ca am fi mai bune mame. Nimeni nu este perfect si pentru a deveni o mama buna este nevoie de antrenament si incredere oarba in instinctele tale. Si stiti ceva? Sintem niste mame perfecte, pentru ca indiferent de nervi, frici, nesigurante, greseli, in orice clipa si orice imprejurare, ne-am da viata fara sa clipim pentru copiii nostri.

Mame de ieri și de azi

Noi, mamele de azi, uităm prea des cât de norocoase suntem să ne creștem copiii în condițiile civilizației de azi. Avem multe, multe avantaje în plus față de ce-au avut, să zicem, bunicile noastre atunci când ne-au crescut părinții, asta ca să privim doar două generații în urmă.

Bun, aerul nu-i la fel de curat ca acum 100 de ani, nici mâncarea nu-i la fel de sănătoasă, dar vorbind strict de activitățile noastre zilnice de mame, condițiile de azi sunt infinit mai bune. Ia să vedem un exemplu:

Ce făcea mama de altădată când copilul făcea pe el?

Punea o oala de apă la foc (sau dacă era isteață avea deja apă caldă pe vatră), desfășa copilul, lua colțul de scutec de sub copil și-l punea într-un loc de urma să-l curețe după ce termina cu schimbatul odraslei, lua apoi o bucată de cârpă pe care o înmuia în apa călduță și curața copilul la fund, îl ștergea bine cu un prosop, după care pregătea un nou set de scutece pentru înfășat (dacă nu mă înșel un set de scutece era format din trei-patru cârpe de mărimi diferite), punea copilul în centrul cârpelor și-l înfășa din nou. Pâna ajungea ea să curețe și să spele setul de scutece murdare, ăla mic sigur făcea din nou pe el.
Timp estimat de lucru: 30 minute.
Frecvența: 15 ori in 24 ore.

Ce face o mama de azi cand cel mic trebuie schimbat?

Ia un servețel umed și-un scutec de unică folosință curat și-l schimăa pe micuț. Apoi aruncă scutecul murdar.
Timp estimat de lucru: 3 minute.
Frecvența: 6 ori în 24 ore.
Ați observat că am fost o drăguță și n-am spus că în varianta zilelor noastre mama nu face nimic, copilul e schimbat de bona, da?

Bineînțeles că-s multe și acum încercările prin care trecem cu cei mici, dar le rezolvăm azi mult mai rapid și mai sigur ca odinioară, numai că noi continuăm să ne plângem de la tot felul de nimicuri, începând cu timpul pe care nu-l avem, și terminând cu faptul că mâncarea juniorului n-a avut fix 21,5 grade atunci când i-am servit-o.

Când simțim că ne e greu, să ne amintim de străbunicile și bunicile noastre și să vedem partea plină a paharului. Știți voi care e, că doar sunteți mame. .)

Login/Register access is temporary disabled